Hortensia
Sommerens dejlige buske findes i flere forskellige versioner. Den almindelige hortensia, Hydrangea macrophylla, havehortensia (også kaldet syrenblomstrende hortensia), Hydrangea paniculata, og træhortensia, Hydrangea arborescens.
Du må IKKE beskære almindelig hortensia, for den har dannet blomsterne sidste år. De andre to typer hortensia har godt af at blive klippet tilbage – ja faktisk har træhortensia bedst af at blive klippet tilbage til ca. 15 cm over jordens overflade, og du skal gøre det nu. Beskæring af syrenblomstrende hortensia er noget mindre drastisk. Her skal du blot klippe sidste års skud tilbage, så der er ca. ¼ tilbage. Således bevares en kompakt vækstform.
Frugttræer
På denne årstid handler beskæringen af frugttræer mest om at få fjernet syge grene og om at få klippet vanris af. Vanris er de oprette små skud, som træet ofte kvitterer med, hvis du i forvejen beskærer træet.
Udtynding af større grene skal du vente med at udføre til august eller september, når træet har blade på, og æblerne er høstet. HUSK at kirsebær, blommer, nektariner, fersken og abrikostræer IKKE må beskæres, når de er i hvile. Vent med at beskære disse frugttræer til august/september.
Roser
Den gule busk forsytia blomstrer, og så er det ved at være tid til at få klippet roserne. Man behøver ikke haste, for meldingerne om kulde fra øst gavner ikke nye beskårne roser. Omvendt så er der allerede god vækst i planterne, og de mange nye skud går jo lidt til spilde, når man alligevel klipper dem af.
Sammen med roserne, så beskæres også lavendel og sommerfuglebuske.
FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder
# Klip græsplænen, hvis jorden er til at køre på og ikke er for våd
# Du kan også med fordel tildele græsplænen kalk, hvis der er tendens til mosdannelse
# Gød græsplænen, så den bliver tæt og grøn
# Hele haven skal gødes. Brug gerne en naturgødning, som over de næste uger langsomt frigives. Naturgødning indeholder desuden helt naturlige mikroorganismer og bakterier, som er godt for planternes rodnet
# Vand planterne i drivhuset, og husk at tilse alle de forspirede planter i vindueskarmen med vand hver dag
# Dæk lidt af køkkenhavens jord med gennemsigtigt plastik – det øger jordens temperatur, og så rykker kartoffellægningstidspunktet nærmere
# Lug ukrudt i staudebedene. Drys evt. lidt kompost på bedene. Det både pynter og gavner planterne
# Ramsløg er fremme, og du kan med fordel høste løs til madlavning. Brug også tid på at lave ramsløgssalt og ramsløgspesto
# Plant træer og hække. Lige nu er de endnu ikke sprunget ud, så giv dem en god start og plant dem allerede nu
# Smid ikke de afblomstrede forårsblomsterløg væk. Du kan med fordel plante dem ud i haven, men husk at de skal sættes dybt (3 gange løgets højde)