facebook-ikon​  youtube-ikon  instagram-ikon

facebook-ikon​  youtube-ikon  instagram-ikon

​Aktuelt -årstidens gode råd

​Tid til haven

​Havetips uge 14

​Af: Marianne Bachmann Andersen

​​

​Gå i haven og tag børnene med​

Når alt bliver vendt rundt og verden omkring os ser helt kaotisk ud, så går der lige lidt tid inden vi kan færdes i den nye virkelighed. Friheden til at forsamles og bevæge os hvor vi har lyst, er med ét taget fra os. Børn og unge er kommet i hjemmeskole, og rigtig mange voksne har fået deres arbejdsliv ændret.

Familierne er mere sammen. Børn og voksne skal finde en døgnrytme, som passer dem godt. Bedsteforældre er i mange situationer isolerede for ikke at blive smittet. Vi skal alle passe på hinanden, så de svageste ikke får virus, og vi kan heldigvis stadig, dog med nye forholdsregler, hente varer i de fleste af landets butikker.

De danske havecentre og planteskoler er også åbne. Alle planterne er heldigvis upåvirkede af Corona, og det tidlige forår, som nu også er blevet et nedbørsfattigt forår, er rigtig godt i gang. Vi kan derfor kun opfordre til, at fylde godt op med natur-vitaminer og nyde den friske luft. Naturen og haven bidrager positivt til dit helbred. 

Både den fysiske aktivitet, og vækkelse af sanser giver et boost til humøret. Når duftene fra blomsterløgene rammer næsen, vinden frisker kinderne op, fuglene kvidrer og nye blade og blomster ser smukke ud, så kan det negative ved hele situationen for en stund helt forsvinde.

Alt dette bør børnene også have på deres hjemmeskoleskema. Der er rigtig mange ting, som børnene kan underholdes med ude i en have. Udover de traditionelle lege, så dyk også ned i den forunderlige verden, som både jord og planter indeholder. Lige nu er det mest oplagt at så frø og følge dem spire.

Du kan så rigtig mange frø her i marts måned, men bedst går det, hvis du kan så dem i såkasser, som står lyst og lunt. Har du et drivhus, så kan de også godt stå der, men de tåler ikke nattefrost, så er det uopvarmet, skal såbakkerne ind, når der er nattefrost. I stedet for drivhuset, så er det oplagt at placere såkasserne i vindueskarmen eller på gulvet, hvor lysindfaldet er stort.

Udvalget af frøposer er stort i dit lokale havecenter. Hver frøpose indeholder mange nyttige oplysninger om plantens udseende. Der er også nyttige informationer om hvor, hvornår og hvordan du skal så frøene. Mangler du såkasser, så kan du også se forskellige modeller – eller du kan folde dine egne potter af avispapir.

Jorden, som du skal bruge til at så i, må du ikke gå på kompromis med. Det er små mængder, som du skal bruge, og jo bedre kvalitet den er, des bedre resultat får du. Såjord er en speciel blanding, som er nøje afmålt med en minimal mængde gødning og så er surhedsgraden stabil.

www.havebørn.dk kan du finde gode eksempler på aktiviteter, der er målrettet børnene.​

Forårets beskæring

Frugtbuske

De først grønne blade er foldet ud på frugtbuskene, men du kan stadig nå at beskære ribs, solbær, stikkelsbær, jostabær og blåbær. 

Når du, ved beskæring, mindsker buskens volumen, så vil frugterne blive større og flottere. Lysindfaldet øges med sødme og god smag som belønning. Klip eller sav de ældste og tykkeste grene af så tæt på jordoverfladen som muligt. Fjern ca. 1/3 af buskenes grene hvert år, men vent med at beskære nye buske til de har haft tre gode somre.

Sommerhindbær og brombær skal have sidste års bærbærende skud klippet af, og efterårshindbærbuskene skal klippes helt ned til ca. 10 cm over jordens overflade.​

Hortensia

Sommerens dejlige buske findes i flere forskellige versioner. Den almindelige hortensia, Hydrangea macrophylla, havehortensia (også kaldet syrenblomstrende hortensia), Hydrangea paniculata, og træhortensia, Hydrangea arborescens

Du må IKKE beskære almindelig hortensia, for den har dannet blomsterne sidste år. De andre to typer hortensia har godt af at blive klippet tilbage – ja faktisk har træhortensia bedst af at blive klippet tilbage til ca. 15 cm over jordens overflade, og du skal gøre det nu. Beskæring af syrenblomstrende hortensia er noget mindre drastisk. Her skal du blot klippe sidste års skud tilbage, så der er ca. ¼ tilbage. Således bevares en kompakt vækstform.

Frugttræer

På denne årstid handler beskæringen af frugttræer mest om at få fjernet syge grene og om at få klippet vanris af. Vanris er de oprette små skud, som træet ofte kvitterer med, hvis du i forvejen beskærer træet. 

Udtynding af større grene skal du vente med at udføre til august eller september, når træet har blade på, og æblerne er høstet. HUSK at kirsebær, blommer, nektariner, fersken og abrikostræer IKKE må beskæres, når de er i hvile. Vent med at beskære disse frugttræer til august/september.

Roser

Den gule busk forsytia blomstrer, og så er det ved at være tid til at få klippet roserne. Man behøver ikke haste, for meldingerne om kulde fra øst gavner ikke nye beskårne roser. Omvendt så er der allerede god vækst i planterne, og de mange nye skud går jo lidt til spilde, når man alligevel klipper dem af.

Sammen med roserne, så beskæres også lavendel og sommerfuglebuske.​

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Klip græsplænen, hvis jorden er til at køre på og ikke er for våd

# Du kan også med fordel tildele græsplænen kalk, hvis der er tendens til mosdannelse

# Gød græsplænen, så den bliver tæt og grøn

# Hele haven skal gødes. Brug gerne en naturgødning, som over de næste uger langsomt frigives. Naturgødning indeholder desuden helt naturlige mikroorganismer og bakterier, som er godt for planternes rodnet

# Vand planterne i drivhuset, og husk at tilse alle de forspirede planter i vindueskarmen med vand hver dag

# Dæk lidt af køkkenhavens jord med gennemsigtigt plastik – det øger jordens temperatur, og så rykker kartoffellægningstidspunktet nærmere

# Lug ukrudt i staudebedene. Drys evt. lidt kompost på bedene. Det både pynter og gavner planterne

# Ramsløg er fremme, og du kan med fordel høste løs til madlavning. Brug også tid på at lave ramsløgssalt og ramsløgspesto

# Plant træer og hække. Lige nu er de endnu ikke sprunget ud, så giv dem en god start og plant dem allerede nu

# Smid ikke de afblomstrede forårsblomsterløg væk. Du kan med fordel plante dem ud i haven, men husk at de skal sættes dybt (3 gange løgets højde)

Har du spørgsmål eller
​ønsker du at høre nærmere?

Find vores kontaktoplysninger herunder.

Asmild Plantecenter 

Randersvej 76, Overlund, 8800 Viborg

Klik her for rutevejledning

CVR: 4418 0480

Kontakt os

Telefon: 86 67 24 00

E-mail: asmildplantecenter@mail.dk

Mobilepay: 168761

Åbningstider

Mandag - fredag: 08.00 - 17.30

Lørdag: 08.00 - 16.00

Søndag og helligdage: 08.00 - 16.00