youtube ikon  facebook  ​instagram

Telefon: 86 67 24 00

Aktuelt -årstidens ​gode råd

Tid til haven

Havetips uge 45

​Af: Marianne Bachmann Andersen

Brug drivhuset til overvintring

Nattefrosten var lige ved at returnere i meteorologernes forudsigelser, men heldigvis er den udsat på ubestemt tid. Det giver os lidt mere tid til at klargøre haven til vinter. Og det betyder også, at vi med fordel kan benytte os af, at drivhuset kan anvendes som mellemstation til de planter, der ikke er helt så vilde med at stå ude vinteren igennem.

Vand er ofte det største problem

Middelhavsplanter som bl.a. citrusfrugterne hører til, bør allerede nu stå i ly og under lune forhold i den kolde stue eller den lyse mellemgang, hvor temperaturen ikke må komme under 10 grader C. 

Oliventræer, rosmarin, ægte laurbær, skærmliljer og nerie klarer nemmere de lave temperaturer, men deres rodnet holder ikke til al den nedbør, som dette efterår vist kommer til at slå rekorder på. De kan derfor med fordel stå i drivhuset, hvor der godt nok er koldt, men hvor lyset er godt og beskyttelsen mod overvanding er god.

Har du derfor sommergrøntsager eller andre afgrøder, som tager pladsen op, så er det nu, du skal rydde op og lave plads.

Skal – skal ikke

Mange drivhuse er blevet beskidte og lettere grønne i det fugtige vejr. Hvis du orker, er det faktisk en god idé at gøre drivhusets glas rene nu – både ude og inde. Planterne har brug for al den indstråling, som de kan få, og beskidte ruder holder rigtig meget af denne indstråling tilbage. Det er en god idé at bruge brun sæbe, men nogen vil gerne desinficere glasfladerne med Rodalon. I begge tilfælde skal du være varsom med at ramme planterne i huset. Anvender du Rodalon, så husk at skylle grundigt af bagefter, for Rodalon og aluminiumssprosser er ikke en god cocktail.
Hvis du vasker huset godt ned nu, så slipper du også for at gøre hovedrent til foråret. 

Mild vinter

Når man har mange sarte planter, så drømmer vi om en mild vinter, hvor planterne står i fin beskyttelse i drivhuset. Dog er det langt fra hvert år, at det går godt. Meldes der om vedvarende kulde, så vil polstring med boblefolie og mulighed for at sætte en varmeblæser op, ofte være nok til at holde temperaturen nogenlunde over frysepunktet. Frostklart vejr er ofte solrigt vejr, og dagens sol varmer altid drivhuset godt igennem. Bliver det en frosthård vinter, så må du i gang med at flytte de sarte planter ind, hvor der er en varmekilde, der kan holde dem fra at fryse ihjel.

Varm suppe til de kolde dage

Indrømmet, det er blevet koldere og dagene er i den grad korte. Faktisk er dagen længde næsten aftaget med 9 timer, og tilbage står vi med lige så korte dage. Mørke og kulde kalder på rolige stunder inde i varmen. Årstidens retter peger også i retning af varme solide spiser. Her er det oplagt at dykke ned i de mange dejlige supper, som har ingredienser, der kommer fra haven.

Græskarsuppe

Mange Halloween græskar er sunket sammen og hældt på komposten. I køkkenhaven er græskarplanterne også punkteret pga. nattefrosten, men de solide græskar ligger tilbage og er klar til at blive brugt. De flotte orange Hokkaido græskar er solide og holder længe, men der findes også en række andre anvendelige græskar, når du vil lave suppe.

​Der findes mange versioner af græskarsuppe, men grundopskriften får du her: til 4 personer skal du bruge

  • 1 hokkaido græskar – rengjort og uden kerner skåret i grove tern
  • 4 fed hvidløg, finthakket
  • 1 grofthakket løg
  • 2 store gulerødder i tern
  • 3-4 mellemstore kartofler i tern

Ønsker du at suppen får en kraftigere smag, så tilsæt:

  • 2 cm fint revet ingefær
  • 1 lille stærk chili uden kerner
  • ½ tsk. spidskommen

Jordskokkesuppe

Jordskok er en speciel rodfrugt. Nogle vil mene, at man ikke bør dyrke den i egen have, for den breder sig voldsomt. Man kan også glæde sig over, at hele bedet med jordskok kan graves op til dejlig jordskokkesuppe, og alligevel vokser de små jordknolde videre til næste år – helt uden at du skal plante nye.

Til 4 personer skal du bruge:​

  • ca. 600 g rensede jordskokker
  • 400 g kartofler
  • ca. 1 l vand
  • 2 fed hvidløg
  • krydderurter og citronsaft

Skær kartofler og jordskokker i tern og kog dem sammen med hvidløg og krydderurter som timian eller oregano. Når rodfrugterne er kogt møre, skal du hælde vandet fra i en skål og blende suppen. Nu kan du smage til med salt, peber, chili, citronsaft og andre krydderurter efter egen smag. Brug evt. noget af kogevandet, hvis suppen er blevet for tyk.​

​FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Der er god mulighed for at shine krukkerne op foran indgangspartiet. Blomstrende krysantemum, alunrod, prydgræsser og lyng er blot nogle af mulighederne

# De første ”jule” inspirerede planter er også klar til dig. De populære cedertræer med de flotte grågrønne nåle og overhængende vækst er lækre i en kurv eller krukke

# De første visne blade falder fra løvtræerne. På plænen kan de blot køres over med plæneklipperen, så formulder de mellem græsstråene. Vil du ikke have dem i plænen, så sæt opsamler på maskinen og hæld bladene på komposten

# Kål, rodfrugter og porrer hører til årstidens retter, og har du været flittig, så er de klar til høst fra køkkenhaven

# Det er æbletid, og der skal samles, mostes, bages, tørres og spises. Det er her i oktober, at gemmeæblerne bliver klar til at komme ned fra træerne og i kasser

# Vindruer fra drivhuset modner forskelligt afhængig af sorten. Nogle sorter er først ved at være modne nu, så husk at få plukket ind af de selvgjorte druer, og har du (for) mange, så kan du med fordel lave gelé af dem

# Solens stråler er stadig magtfulde, så husk at sætte dig på bænken eller i havestolen og nyd årstidens lys – det er godt for både krop og sjæl

# Salget af blomsterløg til foråret er i fuld gang i dit havecenter, og det er stadig tid til at få lagt løg i haven. Afslut gerne løglægningen med at tilføre lidt naturgødning eller benmel til jorden

# Tomatplanterne tåler ikke frost, så oplever du, at tomaterne er blevet glasagtige, så kan du ikke anvende dem – høst, hvad der er tilbage og ryd op i drivhuset

# Hortensiablomsterne kan knækkes af og bruges som tørrede blomster. Tidspunktet er svært at beskrive, men det skal gøres inden blomsterne visner og først når de giver en svag raslen ved berøring​​

Åbningstider:

​Mandag: 08:00 - 17:30

Tirsdag: 08:00 - 17:30

Onsdag: 08:00 - 17:30

Torsdag: 08:00 - 17:30

fredag: 08:00 - 17:30


Lørdag: 08:00 - 16.00

søndag : 08.00 - 16.00​

Asmild Plantecenter

Randersvej 76
​Overlund
​​8800 Viborg


​​Telefon: 86 67 24 00

​E-mail: asmild_plantecenter@mail.dk

Mobilepay: 93541

​CVR: 14111441

Asmild Plantecenter
Randersvej 76, Overlund
​8800 Viborg

Telefon: 86 67 24 00
E-mail: asmild_plantecenter@mail.dk

CVR: 14111441