youtube ikon  facebook  ​instagram

Telefon: 86 67 24 00

Aktuelt -årstidens ​gode råd

Tid til haven

Havetips uge 48

​Af: Marianne Bachmann Andersen

Starten på et nyt år

På søndag starter et nyt år – kirkeåret. Det er første søndag i advent, og det betyder ”Herrens komme”. I fire uger venter vi på Jesu fødsel, og det fejre vi hver søndag ved at tænde et lys i adventskransen. Vi har ikke altid brugt tid og penge på at lave grankranse og tænde lys – det er en tradition, som først for alvor blev brugt under 2. verdenskrig, hvor det symbolske i at tænde levende lys havde stor betydning.

Kommer fra Tyskland

Adventstraditionen kommer oprindeligt fra vores naboer sydover. Da Danmark tilbage i starten af sidste århundrede havde landegrænsen nordligere, end vi kender den i dag, så indførtes adventstraditionen i Sønderjylland. Genforeningen i 1920 førte derfor helt automatisk adventskransen til Danmark, men det var først en udbredt skik, da Danmark blev besat af tyskerne i 2. verdenskrig.

Vidste du, at advent kan falde mellem d. 27. november som det tidligste og d. 3. december som det seneste? Det skyldes, at der skal tælles fire søndage op til d. 25. december. De år, hvor juleaften falder på en søndag, så falder 4. advent samme dag.

Mange udgaver

I min barndom var kransen meget traditionel med ædelgran og hvide eller røde bånd. I dag er der utrolig mange forskellige udformninger af adventskransen, som ikke engang behøver at være en krans, der hænger ned fra loftet i en krog. Der er stor aktivitet i de kreative værksteder, og en adventsdekoration har både gran, kogler, tørrede blomster, friske blomster, bær, kugler og alt, hvad man synes den skal have. De fire lys er dog stadig en bærende del, og traditionen med at tænde dem hver søndag op til jul er en dejlig skik.

Inspiration i dit havecenter

Klippegrønt, tørrede kogler, lav, tørrede blomster – der er masser af materiale at finde i dit lokale havecenter, som også selv giver deres bud på, hvordan det kan se ud, når kreativiteten slippes løs, og den traditionelle adventskrans bliver udfordret.

​Juleroser til krukker og pryd

Når man har mange sarte planter, så drømmer vi om en mild vinter, hvor planterne står i fin beskyttelse i drivhuset. Dog er det langt fra hvert år, at det går godt. Meldes der om vedvarende kulde, så vil polstring med boblefolie og mulighed for at sætte en varmeblæser op, ofte være nok til at holde temperaturen nogenlunde over frysepunktet. Frostklart vejr er ofte solrigt vejr, og dagens sol varmer altid drivhuset godt igennem. Bliver det en frosthård vinter, så må du i gang med at flytte de sarte planter ind, hvor der er en varmekilde, der kan holde dem fra at fryse ihjel.

En af denne årstids yndlingsblomster skyder frem fra julerosens mørkegrønne blade. Blomsterne folder sig ud fra blomsterstængler, hvor buttede knopper gemmer på de skønne og særdeles dekorative blomster.

Helleborus niger er en meget tidligtblomstrende vinterstaude, der har en kraftig rodstok, hvorfra blomsteranlæggene er klar til afgang omkring december. Juleroser er forholdsvis nemme at drive, hvilket er forklaringen på, at havecentrene kan tilbyde dem i fuldt flor, mens dem hjemme i havens bede endnu ikke er så langt fremme. Den oprindelige julerose har hvide blomster, der holder i mange uger.

Juleroser bliver omkring 30 cm høje og trives bedst i næringsrig veldrænet jord med et højt humusindhold. Det er derfor bedst at plante dem i jord, der er blandet med plantestarter.

Julerosens naturlige blomstringstid er fra december til marts – dog afhænger det meget af vejret. Tjek derfor lige dine egne juleroser i haven, som måske allerede er tæt på at blomstre?

Mange krydsninger

Helleborus er opdelt i en hel del arter, som enten hver især er krydset med nye sorter som resultat, men man har også krydset arterne med hinanden. Påskeklokkens artnavn er orientalis, og sammen med julerosens art niger, har forædlere fremskaffet et flot udvalg af spændende sorter, som vi har stor glæde af. Mange blomstrer tidligt, mens andre først dukker frem med blomster i marts måned.

En tur i krukken

Juleroser, og dens søster påskeklokken, er stauder, der er velegnede som vinterkrukkeplanter. Du kan med fordel plante dem i en krukke foran indgangspartiet eller som dekoration omkring terrassens dør. Sammen med årstidens stedsegrønne planter som skimmia og granner, så passer de fine blomster godt ind i billedet.

Når planterne til foråret trænger til at vokse og danne nye blade og blomster, så kan du blot plante dem ud i havens bede.

Juleroser har bedst af at stå ude i kulden, hvorved blomsternes holdbarhed også forlænges. Det skal nu ikke hindre dig i at dekorere med planterne inde – sørg blot for, at de ikke tørrer ud.

Frostvæske

Man har faktisk en teori om at Helleborus er udrustet med en form for frostvæske. Som vinterblomstrende plante skal den klare omskifteligt vejr, og har du set hvordan planten lægger sig fladt ned, når det er frostvejr? Dog er der ingen grund til bekymring, for både blomster og blade rejser sig, når der igen er plusgrader.

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder​

# Der er god mulighed for at shine krukkerne op foran indgangspartiet. Blomstrende krysantemum, alunrod, prydgræsser og lyng er blot nogle af mulighederne

# De første ”jule” inspirerede planter er også klar til dig. De populære cedertræer med de flotte grågrønne nåle og overhængende vækst er lækre i en kurv eller krukke

# De første visne blade falder fra løvtræerne. På plænen kan de blot køres over med plæneklipperen, så formulder de mellem græsstråene. Vil du ikke have dem i plænen, så sæt opsamler på maskinen og hæld bladene på komposten

# Kål, rodfrugter og porrer hører til årstidens retter, og har du været flittig, så er de klar til høst fra køkkenhaven

# Det er æbletid, og der skal samles, mostes, bages, tørres og spises. Det er her i oktober, at gemmeæblerne bliver klar til at komme ned fra træerne og i kasser

# Vindruer fra drivhuset modner forskelligt afhængig af sorten. Nogle sorter er først ved at være modne nu, så husk at få plukket ind af de selvgjorte druer, og har du (for) mange, så kan du med fordel lave gelé af dem

# Solens stråler er stadig magtfulde, så husk at sætte dig på bænken eller i havestolen og nyd årstidens lys – det er godt for både krop og sjæl

# Salget af blomsterløg til foråret er i fuld gang i dit havecenter, og det er stadig tid til at få lagt løg i haven. Afslut gerne løglægningen med at tilføre lidt naturgødning eller benmel til jorden

# Tomatplanterne tåler ikke frost, så oplever du, at tomaterne er blevet glasagtige, så kan du ikke anvende dem – høst, hvad der er tilbage og ryd op i drivhuset

# Hortensiablomsterne kan knækkes af og bruges som tørrede blomster. Tidspunktet er svært at beskrive, men det skal gøres inden blomsterne visner og først når de giver en svag raslen ved berøring​​

Åbningstider:

​Mandag: 08:00 - 17:30

Tirsdag: 08:00 - 17:30

Onsdag: 08:00 - 17:30

Torsdag: 08:00 - 17:30

fredag: 08:00 - 17:30


Lørdag: 08:00 - 16.00

søndag : 08.00 - 16.00​

Asmild Plantecenter

Randersvej 76
​Overlund
​​8800 Viborg


​​Telefon: 86 67 24 00

​E-mail: asmild_plantecenter@mail.dk

Mobilepay: 93541

​CVR: 14111441

Asmild Plantecenter
Randersvej 76, Overlund
​8800 Viborg

Telefon: 86 67 24 00
E-mail: asmild_plantecenter@mail.dk

CVR: 14111441