youtube ikon  facebook  ​instagram

Telefon: 86 67 24 00

​Aktuelt -årstidens råd

Tid til haven

Havetips uge 16

Af: Marianne Bachmann Andersen​

​Selvoptaget blomst

​Påskeliljen har den rette timing i år. Trods landsforskel, så viser alle havers påskeliljer deres smukke blomstring til påsken anno 2019. Der er stor variation i de enkelte sorters blomstring, størrelse og farve, men de mange forskellige påskeliljer hører alle til samme slægt – Narcissus.

Haveglæder.dk lavede for nogle år siden et interview med en hollandsk Narcissus-avler, som havde 3000 forskellige sorter. Mange af sorterne var specialiteter, som kun blev produceret i meget lave antal, mens de mere gængse sorter stod i lange rækker. På hver hektar kan man høste ca. 200.000 knolde hvert år. Avleren Carlos drev virksomheden videre efter sin far, som for mange år siden startede forædlingsarbejdet på Narcissus. Krydsningsarbejdet og udvælgelsen fører han videre, for det er en langsommelig proces at få nye typer af Narcissus frem. Et nyt frø er hele 5 – 6 år om at nå til det stadie, hvor det blomstrer.

Narcissus er en planteslægt med omkring 60 arter, som vokser i Europa og Asien. Deres naturlige voksesteder er i skovområder, på bjergskråninger og på enge. Blomstringen falder mellem marts og maj måned, og den mindste bliver kun 5 cm høj, mens de højeste er omkring 60 cm.

Carlos fra Holland anbefaler:

  • ​Læg altid Narcissus om efteråret
  • ​Læg løgene, så de dækkes af to gange løgets højde (er løget 5 cm højt, så skal det dækkes af 10 cm jord
  • ​Narcissus skal gødes i marts/april måned med naturgødning
  • ​Klip først toppen af planterne omkring begyndelsen af juni måned, så løget kan nå at trække sine næringsstoffer tilbage

Selvoptaget

Det latinske navn Narcissus stammer fra en legende i den græske mytologi. Her blev bjergnymfen Echo forelsket i den smukke unge Narcissus. Han var dog alt for selvoptaget til at ænse nymfen, så derfor straffede guderne ham ved at forvandle ham til en blomst, der til evig tid må stå med bøjet hoved og spejle sig i vandet.

Gødning giver sunde roser

Skal haven gødes hvert år?​

Gartneren i landets mange havecentre og planteskoler får rigtig mange spørgsmål om gødning til haven. Og det er relevant at snakke om gødning her i det tidlige forår, hvor planternes livsfunktioner netop starter. Temperaturerne har både været oppe i nærheden af 20 grader og nede og vende minus 5 grader, så april lever op til sit ry som den måned, hvor vi vejrmæssigt kan vente os lidt af hvert. I jorden har temperaturen været oppe over 10 grader mange steder, men sidste uges kulde har straks sat en stopper for den lune jord, som er tilbage på mere moderate temperaturer.

Plantemad
Vores planter skal have noget at leve af, så ja, haven skal gødes hvert år. De løvfældende buske og træer trækker hvert efterår næringsstoffer tilbage fra bladene, men det er ikke nok til at sikre sunde og velvoksende planter. Der skal næring til. Stauderne, roserne, nåletræerne, slyngplanterne og rododendron skal selvfølgelig også ”fodres”. Græsplænen har mange været i gang med at klippe flere gange, og nu er der så meget groning i den, at første omgang gødning er vigtig. (Når du gøder græsset, så fortrænger du mos og ukrudt)

Valg af gødning

Det er en ren jungle med farverige gødningsposer i forskellige størrelser og til forskellige formål. En type til græsplænen, en til surbundsbedet, en til køkkenhaven osv. Hvorfor er det vigtigt at gøde med forskellige gødninger?

Der er stor forskel på vores planter. Roserne bruger meget gødning på at danne nye grene og blomster, mens prydbuske og træer ikke bruger så meget. Græsplænen er også én af de steder i haven, hvor der er brug for at gøde, men græsset har brug for en anden type gødning, end roserne har (der er jo også stor forskel på græs og roser). Derfor er der gødning til forskellige planter i dit havecenter.

Naturgødning eller handelsgødning

Dernæst er der forskel på, hvordan gødningen er fremstillet. Handelsgødning kender de fleste. De hvide kugler, som man doserer ved hver plante eller kaster ud over plænen. Den er fremstillet som en slags salt og virker hurtigt, men er også hurtigt brugt op og vasket ud. Handelsgødning opløses, når du vander eller det regner.

Naturgødninger er fremstillet på basis af dyrenes efterladenskaber, tang og andre næringsholdige restprodukter fra naturen. Naturgødninger virker derfor langsommere, men holder også i længere tid. Flere undersøgelser peger desuden på, at vores mikroliv i jorden bedst trives, når vi bruger naturgødninger. Mikrolivet er med til at sørge for, at planterne er i god vækst og forbliver sunde.

Da udsigten til nedbør ligger ude i fremtiden, vil det være oplagt at anvende naturgødning. 

Kompost

Kompost er resultatet af plantemateriale, der er nedbrudt, så det ligner jord. Næringsindholdet er ofte højt, og man har svært ved at deklarere kompost. Man ved altså ikke helt, hvad man har med at gøre. Kompost fra egen have giver god mening, og når du laver dit haveaffald om til nyttig jordforbedrende og næringsgivende kompost, så sparer du miljøet for en del CO2. Komposten fra genbrugsstationer er resultatet af alle haveejeres aflevering af haveaffald suppleret med kommunens egen haveaffald. Under rimelige kontrollerede forhold komposteres al materialet centralt for derefter at blive leveret tilbage til de lokale afdelinger, hvor man ofte kvit og frit kan hente kompost hjem til haven. Når man vælger at anvende kompost fra kommunen, så skal man blot være klar over, at der ingen deklaration er, du ved intet om, hvad der kan være i komposten af eventuelle ukrudtsdele eller frø, og næringskoncentrationen kan både være mega høj og meget lav.

Vælger du at købe kompost i poser i dit havecenter, så skal producenten sørge for, at produktet er deklareret og fremstillet, så det lever op til teksten på poserne.

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Oprydning i havens bede. Mange lader løse blade ligge, men for tykke lag hæmmer skuddene på nye planter, så ofte er det nødvendigt at løfte bladene af. Bladene omsættes hurtigt i en kompostbeholder

# I hindbærbedet er der friske grønne skud på planterne. Har du efterårshindbær, bør du klippe toppen helt ned, så der kommer nye skud fra bunden. Undlader du at klippe, så bliver høsten mindre

# Er der allerede nye spirer på vej i køkkenhaven, så vær opmærksom på nattefrost – de spæde skud tager skade af kulden, så beskyt dem med fiberdug

# Driver du rabarber frem, så let spanden/låget/glasset, for de er mange steder allerede klar til høst

# Husk at tjekke om aspargesskud er på vej – det er IKKE ukrudt, der skal hakkes væk

# Sæt de forspirede planter fra vindueskarmen i drivhuset, hvor solen nu for alvor er supereffektiv og god. Husk at bringe dem ind i varmen igen om aftenen

# Høst ramsløg og lav pesto og ramsløgssalt af bladene – brug også bladene i den grønne salat

# Det er ikke for sent at så frø til sommerblomster, hvis du vil have et par rækker til at skære ind af. Forspiring i mindre enheder til udplantning er fin timing netop nu

# Inden hækken springer helt ud, så gå en tur med saks og spade, for der er ofte en del ”fremmede” planter, som har sået sig og gerne vil blande sig

# Der er ikke megen regn i sigte, så alle krukker og nye planter skal vandes flittigt

Åbningstider:

​Mandag: 08:00 - 17:30

Tirsdag: 08:00 - 17:30

Onsdag: 08:00 - 17:30

Torsdag: 08:00 - 17:30

fredag: 08:00 - 17:30


Lørdag: 08:00 - 16.00

søndag : 08.00 - 16.00​

Asmild Plantecenter

Randersvej 76
​Overlund
​​8800 Viborg


​​Telefon: 86 67 24 00

​E-mail: asmild_plantecenter@mail.dk

Mobilepay: 93541

​CVR: 14111441

Asmild Plantecenter
Randersvej 76, Overlund
​8800 Viborg

Telefon: 86 67 24 00
E-mail: asmild_plantecenter@mail.dk

CVR: 14111441