Telefon: 86 67 24 00

​Aktuelt -årstidens råd

Skal du plante hæk?

Det flotte efterårsvejr har endelig fundet vej til vores breddegrader, så det skal udnyttes til en tur i haven. Der er stor aktivitet i afdelingen for hækplanter, så måske går du også med tanken om at plante ny hæk?

Når den gamle hæk er blevet grim

Når huset er bygget, plantes der umiddelbart efter en hæk. Sådan har vi det i Danmark. Hække skal der til, så familielivet kan holdes lidt mere privat. Rigtig mange af landets boliger er bygget for mange år siden. Husene er løbende renoveret og sat i stand både indvendigt og udvendigt. Den oprindelige hæk klippes hvert år, men det er ikke altid, at den gamle hæk er blevet udskiftet, og kan derfor tælle adskillelige årtier på samme sted.

Det er ikke altid, at 30, 40 eller 50årige gamle hække er lige kønne. Du må tilgive de stakkels planter, der årligt har forsøgt at skærme for naboer og forbipasserende – på et tidspunkt er det nødvendigt at skifte hækken ud.

Gør jorden parat

Om du skal plante ny hæk, hvor der aldrig har vokset en hæk, eller om du først skal af med en gammel hæk, gør ikke umiddelbart den store forskel, når du skal klargøre jorden til nyplantning.

  1. Væk med rodrester, store sten og rodukrudt
  2. Løsn jorden i en spades dybde – kan med fordel gøres ved at grave jorden igennem
  3. Mål op og spænd en snor, så hækken bliver lige

Plantevalg

Vælg den traditionelle ligusterhæk eller bøgehæk. Her kan du få planter i mange kvaliteter. Barrodsplanter i forskellige højder, og lidt ældre planter med rodklump, som hurtigere danner en tæt hæk. Vær opmærksom på, at pris og kvalitet hænger sammen, så hvis du vil sikre dig en flot og kvalitetssikret hæk de næste 40 år, så gå ikke på kompromis i denne fase af dit køb.

Du kan også vælge at plante en laurbærkirsebærhæk, en stedsegrøn tuja eller cypreshæk, eller en spiræahæk, der ikke skal klippes?

Du får god vejledning i dit lokale havecenter.

Plantedybde

Du skal altid plante i samme dybde, som planten hidtil har vokset i. Planter du for dybt eller højt, risikerer du, at planterne går ud.

Vand og gødning

Trods den meget fugtige jord i dette efterår, så SKAL du vande til efter plantning. Jorden vil efter vandingen pakke sig fint omkring rodnettet, som dermed lettere får fat og sikrer god etablering. Gødning skal du først tilføre til foråret. VENT med at lægge barkflis under din nye hæk til du er sikker på, at alle planterne er kommet godt i gang med deres nye tilværelse i din have.

En krydret frugt

Kvæder er hele vejen igennem et supernemt træ at passe. Har du plads nok, så lader du blot træet, eller den flerstammede busk vokse sig stor og frodig. Har du ikke så meget plads, så må du ud og klippe de lange skud af hver vinter – men hvem gør ikke gerne det, når belønningen er guld værd?

Dekorative frugter

Det er på denne årstid, at kvæder langsomt modnes og skifter den grønne farve ud med mere gullige toner. Kvæderne minder meget om pærer og sidder godt fast på træet. Formen på kvæden kan veksle fra typisk æbleform og til næsten at ligne pærer. Det har ingen betydning for smagen og anvendelsen af frugten, om den har den ene eller den anden form.

Sådan bruger du kvæder

Udover prydværdien, når kvæderne sidder på dit træ, så bidrager kvæderne til efterårsstemning på et fad i stuen eller køkkenet. Frugterne er utrolig dekorative og så dufter de nærmest helt orientalsk. Du behøver ikke nøjes med at se på kvæderne – de kan med fordel anvendes til marmelade, kvædebrød og gelé.

Opskrift på kvædegelé

Kvædegelé er smukt og passer perfekt til kødretter – ikke mindst vildt. Geléen er formidabel som smagsforstærker i en sovs, og er du til blåskimmeloste, så prøv at supplere det stærke med kvædens krydrede smag.

1 kg kvæder

Saft af 2 økologiske citroner

375 g sukker pr. ½ l saft

Kvæderne skal hakkes groft, men lad blot skræl og kernehus være med. Frugten koges i 1 l vand og saften fra de to citroner. Blandingen skal koge svagt i ca. 1 time til frugterne er møre.

Si nu blandingen gennem et klæde – gerne natten over.

Den siede saft måles af og sukker tilsættes. Varmes op i en gryde til sukkeret er opløst. Derefter koges blandingen i ca. 10 min., hvorefter det vil gelere. Urenheder skummes af undervejs.

Den færdige gelé hældes på rene tætsluttende glas

 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

✩ ✩ ✩ ✩ ✩

​Vurderet 4,6 / 5 stjerner på baggrund af 26 anmeldelser på ​Facebook

Åbningstider:

Man - Fre

Lørdag

Søndag

08:00 - 17:30

08:00 - 16:00​

08:00 - 16:00

Asmild Plantecenter

Randersvej 76 

Overlund 8800 Viborg


​​Telefon: 86 67 24 00

​E-mail: asmild_plantecenter@mail.dk

​CVR: 14111441

Asmild Plantecenter
Randersvej 76, Overlund
8800 Viborg
Tlf.: 86 67 24 00
CVR: 14111441
asmild_plantecenter@mail.dk