Derfor skal du plante vintergrønne
Sommertiden er slut, og vi er tilbage på vores normale dagstid. Lyse morgener og meget mørke eftermiddage, og det er slet ikke slut endnu. Først d. 21. december er det solhverv, og på det tidspunkt er dagen aftaget med 10 timer og 28 min, og til orientering så mangler vi stadig to timer…
Heldigvis byder årstiden også på vinterklare dage, som trods deres korte længde, stadig er smukke. Vi kan forhåbentlig se frem til mange frostklare morgener med rimfrost og måske sne?
I øjeblikket er jordtemperaturen forholdsvis høj. Mange steder er den over 10 grader, og det er stadig så varmt, at der er rodaktivitet i græsplænen og de mange blomsterløg, som mange har sat i haven begynder at vågne og sætte rod. Du kan måske også opleve, at nogle løgplanter allerede er begyndt at bryde og vokse?
Bladene løsner sig på de løvfældende træer og buske, stauderne skifter farve og haven skifter for alvor karakter. Nu bliver der plads til de bladstedsegrønne og de nålebærende planter, der ikke længere skal konkurrere med smukke løvfarver og blomster. Nogle havedesignere taler om, at de vintergrønne planter danner havens skelet. Om det så betyder, at haver uden vintergrønne planter falder sammen, er måske så meget sagt, men de vintergrønne planter gør altså en forskel for havens udtryk de næste 5 måneder.
Når fugle og insekter skal bo i vores haver vinteren over, så har de brug for ly og læ. Når iskolde vintervinde stryger henover haven, så kan småfuglene søge ly i et fyrretræ, en tuja, cypres eller laurbærkirsebær. Takshækken er tæt og holder du mere af buksbom eller kristtorn, så plant i stedet for dem.