Sensommervibrationer
Dagen er nu kortere end natten. Efterårets jævndøgn d. 22. september sætter for alvor punktum på sommerens mange lyse timer, men heldigvis kan vi nyde det lune efterår en stund endnu. Vi er blevet forkælet med herlige solskinsdage, og de mange solskinstimer giver et ekstra boost til mange af sensommerens grøntsager, frugter og blomster.
I drivhuset modner tomaterne på livet løs. Godt er det, hvis du kan åbne dør og vinduer om dagen og lukke dem ned om natten. Luftfugtigheden er meget høj, og svampesporer har gode betingelser, hvis du ikke får luftet godt ud om dagen. Du kan med fordel klippe de kedelige blade af tomatplantens lange ranker, men husk at lade de nye friske blade blive siddende – de er med til at modne tomaterne. Chili og peber er også klar til høst.
Nu kan du eksempelvis forberede en skøn chiliolie til vinterens retter.
4 spsk chiliflager
½ dl vand
2 spsk tomatpure
1 fed hvidløg
1 knivspids stødt spidskommen
1 knivspids salt
1 tsk. citronsaft
1 tsk sukker
1 dl olivenolie
Kog chiliflagerne til vandet fordamper. Tilsæt alle ingredienser på nær olien. Lad blandingen køle lidt af og smag til med frisk chili eller cayennepeber. Kog op igen. Efter endnu en afkøling hældes halvdelen af olien i. Kom olieblandingen på glas og hæld resten af olien i. Opbevares i køleskab.
Har du (for) mange tomater, så er denne tomatsalsa god som tilbehør til snart sagt alle retter.
Til 250 g tomater, skåret i mindre stykker tilsættes:
½ - 1 fed hvidløg (presset)
1 finthakket skalotteløg
1 tsk sukker
½ tsk salt
1 spsk olivenolie
1 spsk finthakket basilikum, koriander eller estragon
Friskkværnet peber
Bland det hele sammen min. 30 minutter før servering. Vend og mos lidt i blandingen et par gange, så salaten bliver ekstra saftig.