youtube ikon  facebook  ​instagram

Telefon: 86 67 24 00

​Aktuelt -årstidens gode råd

​Tid til haven

Havetips uge 10

Af: Marianne Bachmann Andersen

Driv rabarber frem

Endelig er det blevet marts måned – og dermed er foråret i fuld gang. Vejrmæssigt går det vinterlige vejr en stor bue uden om vores lille grønne land, så der er intet, der holder os tilbage med gavnlige gøremål i haven. Dagslængden er nu over 11 timer, hvilket er resultatet af mere end 4 timers forøgelse. Vi ”mangler” stadig 6½ time inden det igen går den anden vej.

Mange af havens planter er også kommet i forårshumør. Det gælder også rabarberplanterne, som du ret nemt kan få lidt mere fart på. Lige siden den visne top i efteråret visnede bort, har planterne været i dvale. Planterne trak de sidste næringsstoffer tilbage mod roden, som derved har lagret energi til dette års top. Mærker du efter, så ligger der en hård og kraftig rodklump lige under jordens overflade. Små uanselige ”øjne” er de nye vækstpunkter, som vokser frem med nye stængler, og den proces kan vi sætte lidt mere tempo på.

Når du sætter en gennemsigtig klokke eller minidrivhus over rabarberknolden, så fremmes plantens mulighed for at danne de første stængler. Flot ser det ud, når stænglerne kæmper sig op fra roden og hurtigt fylder det lille drivkammer.

Vælger du at sætte en lystæt klokke eller spand over rabarberknolden, så sker der også en hel masse. Trods lysmangel vil planterne hurtigt gro frem med top. De lystætte ”låg” giver helt specielle skud, der er meget langstrakte, og som har en helt speciel psykedelisk farve. Begge metoder har jeg prøvet flere gange, og det giver sprøde, smagfulde rabarberstængler ca. 3 uger før resten af planterne er klar.

Rengør drivhuset i gråvejr

”Man kan ikke pudse vinduer i solskinsvejr” – sådan lærte min farmor mig aldrig at pudse glasruder mens solen skinner. Det er ellers det tidspunkt, hvor man rigtig kan se, at de er snavsede og trænger til en overhaling. Sådan forholder det sig også med drivhuset – du skal vælge en dag med overskyet vejr, når du skal i gang med at vaske det ned.

HVORFOR?

Først og fremmest er det vigtigt at rengøre drivhuset fordi der sidder en hel del overvintrede svampesporer og måske også skadedyr på de snavsede glas og i de mange sprosser. Dernæst gælder det om at få store mængder lys ind i huset - og beskidte ruder hindrer lyset i at komme ind. Sidst, men ikke mindst, så er et rengjort drivhus altså noget rarere at se på og være i.

HVILKEN SÆBE?

Der findes flere muligheder. Brun sæbe eller krystalsæbe er at foretrække. De giver begge en god kraftig basisk blanding, og det er denne effektive oprensning, som vi er ude efter. Rodalon nævnes også som et effektivt rengøringsmiddel, men da Rodalon er skadelig for aluminiumssprosserne, bør du ikke bruge det.

SÅDAN GØR DU

  1. Flyt eller beskyt planterne i drivhuset – de bryder sig ikke om sæbevand!
  2. Børst rester af gamle planter og planterester ned og fjern det fra huset
  3. ​Iklæd dig vandtæt regntøj
  4. Start inde og øverst i huset med blød børste og rigeligt med rengøringsvand.
  5. Vask ruder og sprosser grundigt fra top til bund.
  6. Skyl efter med rent vand. Her er en højtryksrenser effektiv, men vandslangen kan nu også anvendes.
  7. Har du jord i bunden af dit drivhus, så afslut med god gennemvanding, så eventuelle sæberester er fortyndet.
  8. Vask nu også ydersiden af huset ned med sæbevand og skyl efter.

​FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# Stedmoder og hornvioler er højaktuelle blomster til krukkerne lige nu. Fordelen ved netop disse blomster er, at de godt kan tåle enkelte nætter med let frost

# Er du ikke allerede i gang med at så nye planter til køkkenhaven og blomsterbedet, så er marts måned et rigtig godt tidspunkt at starte på

# Rens redekasser så der er plads til nye fuglefamilier. Sæt ekstra redekasser op

# Hold øje med ukrudtet! Det er ikke kun de ønskelige planter, som har fart på – det har ukrudtet også, og lige nu er det nemmere at luge væk, end når der for alvor bliver travlt i haven

# Klip grene af japanske kirsebær og magnolie ind – det varer ikke mange dage før knopperne åbner sig

# Klip prydgræssernes top af HELT nede ved jordens overflade

# Vent fortsat med at klippe roserne ned – også selvom det er svært at lade dem stå!

# Jorden er dejlig vandmættet og rigtig god at plante i. Nu kan familiens ønskede æbletræ plantes, hullerne i staudebedet plantes til og måske kan der blive plads til et par slyngende planter i pergolaen eller i et gammelt træ?

# Fik du ikke plantet hæk i efteråret, så er der rig mulighed for at få plantet den netop nu

# Snart skal vi i gang med at lægge kartofler og så de første rækker til med salat. Køkkenhaven skal renses op for sidste års planter og graves igennem, så den kan blive forårsklar

Åbningstider:

​Mandag: 08:00 - 17:30

Tirsdag: 08:00 - 17:30

Onsdag: 08:00 - 17:30

Torsdag: 08:00 - 17:30

fredag: 08:00 - 17:30


Lørdag: 08:00 - 16.00

søndag : 08.00 - 16.00​

Asmild Plantecenter

Randersvej 76
​Overlund
​​8800 Viborg


​​Telefon: 86 67 24 00

​E-mail: asmild_plantecenter@mail.dk

Mobilepay: 93541

​CVR: 14111441

Asmild Plantecenter
Randersvej 76, Overlund
​8800 Viborg

Telefon: 86 67 24 00
E-mail: asmild_plantecenter@mail.dk

CVR: 14111441