youtube ikon  facebook  ​instagram

Telefon: 86 67 24 00

​Aktuelt -årstidens råd

Tid til haven

Havetips uge 43

Af: Marianne Bachmann Andersen​

​Årets sidste klip

Efteråret har indtil videre været utrolig dejligt med mange solskinstimer og ganske mildt vejr. Det varer desværre ikke ved, så inden du går helt "havetræt", så er der et par ting, som skal ordnes, og en af dem er græsplænen.

Sådan sikrer du dig grønt græs til næste år

Græsplænen har mange funktioner i haven. Den er med til at binde havens forskellige afdelinger sammen. Bedene afgrænses fint med græs, og så får det haven til at fremstå som en helhed. Stier af græs fører os hen mod noget, og den brede plæne kan bruges til leg, boldspil og afslapning. Græsfladen sørger for at jorden er dækket med plantevækst, og når det regner meget, så er græsset med til at lede vandet ned i jorden - langt mere effektivt end en fast belægning af eks. sten og fliser.

For at sikre de mange positive egenskaber ved græsplænen, så er det nødvendigt at passe den -også på denne årstid.

Saml nedfaldne blade med din plæneklipper

Græs kræver lys og luft. Hvis der ligger en dynge af visne blade, så trives græsset ikke. Lige nu er bladene sprøde, men snart vil de blive våde og fedtede, og så vil græsset i værste fald rådne og gå ud. Du skal derfor løbende samle de nedfaldne blade op fra din plæne. En rive og trillebør er en metode, men sætter du din plæneklipper til at slå med opsamling, så findeler den bladene -og de er lige klar til en tur på komposten. Du kan også blot klippe bladene i stykker uden at samle dem op, så vil regnormene findele det organiske materiale gennem græsmåtten.

Øg klippehøjden

Når vi slår græsset meget tæt og dybt, så indikerer vi, at det skal skynde sig at vokse en hel masse. Det er en god metode om foråret, når vi gerne vil have en tæt plæne. Her i slutningen af sæsonen er det faktisk bedst at sætte klippehøjden op, så det står lidt langhåret tilbage. Det giver græsset ro til at gå lidt i dvale, for det skal ikke kæmpe med en masse nyvækst for at overleve. Det handler lidt om at finde den rigtig længde, så man slipper for at blive ved med at klippe, men omvendt må det ikke blive så langt, at det vil kunne lægge sig ned, når det eventuelt bliver snevejr.

Klik kun i tørt græs

Det bedste resultat fås afgjort, hvis du sørger for at klippe i tørt græs. Årstidens høje fugtighed kan godt være en udfordring, men venter du til sidst på dagen, så har vind og sol mindsket fugten.

Du kan stadig nå at så nyt græs

Måneden ud er det muligt at så nyt græs. Spiretiden er lidt længere, men jordens temperatur er stadig høj nok til, at græsfrøene vil spire.

​Plant gerne selvom bladene falder af

Når træer, buske og stauder taber deres blad, er det et udtryk for, at planterne går i dvale. Inden de kaster løvet, så trække de fleste planter nyttige næringsstoffer tilbage til stammen og rodnettet – det er sådan høstfarverne opstår. Når planterne er gået i dvale, er deres behov for vand og gødning minimal, og de er derfor lettere at flytte fra marken og ind i en have som eks. hæk.

Pottegroede planter

Gamle dages planteskoler havde slet ingen plastikpotter, som de dyrkede i. Dengang groede alle planterne ude i jorden, og når efteråret startede, var det muligt at grave planterne op, sortere og bundte dem, så de nemmest muligt kunne sælges. Hele vinteren var det muligt at flytte dem. Der er stadig mange som kan huske, hvordan man tog til planteskolen og fik gravet en klump staude op, hjembragte den pakket ind i avispapir, og så skulle den straks graves ned i haven.

Fagfolk anbefaler efterårsplantning

Din gartner er stemt for, at du skal plante nu. Et gammelt mundheld siger: ”Det du planter i foråret kan gro, mens efterårsplantning vil gro”. Ikke alle mundheld holder ved, og heldigvis vil de fleste planter vokse videre, selvom de ikke bliver plantet om efteråret. Vi er ikke så havemålrettede om efteråret, og så er det jo helt fint at vente til foråret, hvor de nyplantede planter blot skal have lidt mere opmærksomhed for at lykkes. Omvendt er det smart at få plantet de to frugttræer, som familien har talt så længe om nu. Det kan også være, at den nye hæk mangler at blive plantet – den kan du nå at plante så længe jorden ikke er frossen. Roser er også oplagt at få plantet, og mangler du stedsegrønne planter, som jo er uundværlige i den nært forestående dekorationssæson, så handler det bare om at besøge dit havecenter og det store udvalg.

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder​

# De sent modne vindruer i drivhuset skal høstes nu. Mængden af gråskimmel er stigende og vil ødelægge druerne

# Husk at tjekke kasserne med lagrede æbler – de rådne frugter skal fjernes!

# Kvædetræet bugner og er mange steder lige ved at knække sammen. Høst kvæderne og lad træet få ro til at trække de sidste næringsstoffer tilbage til roden

# Har du artiskokker i haven, så skal du være klar til at vinterdække dem med granris eller ligenede

# Er der blade, som lander oveni dit stenbed eller staudebed med lave stauder, så bør de fjernes, så planterne ikke går til

# Klip gerne de visne blomster af rosenbuskene. Mange roser blomstrer stadig, men snart vil nattefrosten sætte en stopper for de smukke blomster. Når du fjerner blomsterne mindskes risikoen for at gråskimmel angriber planterne. Vent med at klippe rosenbuskene ned til det bliver forår​

​​# Hvis du nænner eller gider, så kan du godt klippe alle de små frugter på din figenbusk af. De vil ikke kunne udvikle sig, og planten vil danne nye frugter til foråret

# Efterår er tid til evaluering af, hvad der lykkes i køkkenhaven, og hvilke grønsager, som ikke duede. Lav en note og gør det evt. anderledes til næste år. HUSK at lave sædskifte, så kartofler, kål og bønner ikke står samme sted hvert år

# Hvis du har behov for at rette hækken af inden vintertid, så kan du sagtens gøre det nu

# Sæsonen for sommerblomster har været dejlig lang, men nu er det ved at være tid til at afslutte krukkerne. Hvis du ikke vil plante til igen med årstidens blomster og planter, så skal krukkerne tømmes og stilles under tag – gerne hævet en smule op, så evt. vinterfugt ikke giver frostskader

Tid til haven

Havetips uge 39

Af: Marianne Bachmann Andersen

Små paradisiske æbler

Der er ingen tvivl om, at vi er belønnet med ekstra mange frugte på de fleste træer i år. Det fine forår med optimal blomstring har sikret bestøvning, og planterne kvitterer for en varm sommer med rigtig mange frugter. Sensommerens vejrskiftet med mere nedbør har resulteret i flotte frugter på paradisæbletræerne, og det kan du få glæde af, hvis du koger saft af dem.​

Sådan gør du:

  • ​Høst frugterne. Det kan være nødvendigt at klippe dem af, for de sidder ret godt fast. Frugterne er modne, når kernerne skifter farve til brun
  • Rengør og skær evt. de største over
  • Hæld lidt vand i en gryde og kog nu de mange små æbler til mos
  • Når de er helt udkogte, hældes saften op i en saftpose eller et drøslag med tyndt klæde
  • Lad saften trænge gennem klædet natten over
  • Mål saften af og kom næsten lige så meget sukker ved (1  l til 1 kg sukker)
  • Rør geleringsmiddel i saften
  • Kog den igennem i ca. 10-15 min. mens du fjerner urenheder på overfladen
  • Nu kan den klare væske hældes på rengjorte glas

Du kan med fordel plante frugttræer nu

Efteråret er som bekendt et rigtig godt tidspunkt at plante på. Jorden er fugtig og stadig så lun, at de nye rødder nemt kommer i gang med at vokse. Fordelen ved denne årstid er også, at du kan se, hvad du planter. Er det de kuglerunde gule frugter fra sorten "Butterball", de lidt mindre særdeles dekorative røde runde frugter fra "Brandkjær" eller de noget større æbler fra paradisæblesorten "Hyslop"?

Tag i dit havecenter eller plantesekole og se endnu flere forskellige sorter. Paradisæbletræer har den smukkeste blomstring hvert forår, bliver et mellemhøjt træ og efter frugtsætningen omdannes det mørkegrønne løv til en flot gyldent krone i din have.

Et godt nøddeår

Falder snakken på høst i haven, så er dem med valnøddetræer spændt hårdt for. De store gamle valnøddetræer smider nemlig kilovis af lækre nødder mod jorden i disse uger. Nødderne skal selvfølgelig samles op og gemmes til hele vinteren. Er man heldig at valnødden dumper ned uden den grønne skal er det let nook, men ofte falder hele molevitten ned på én gang. Skallen farver kraftigt, så sørg for at høste i tøj, der må blive plettet. Fjern de bløde skaller og vask dem eventuelt i en spand med lunt vand.​

Opbevaring

Urenheder på ydersiden af skallen udvikler sig hurtigt til skimmel. Et anerkendt råd er at bade de rengjort valnødder i en opvaskebalje med lunt vand tilsat ½ dl atamon. Her må de højst være i fem minutter inden de tages op og tørres på en rist. Opbevar de rengjorte valnødder køligt og tørt. Er man ikke tilhænger af at bruge atamon, så kan man lægge nødderne i kasser med netbund i ét lag så der er godt luftskifte. Tilse nødderne og fjern de mugne, så smitte undgås.​

Plant nu

​Du kan sagtens plante valnødder og høste frugter efter få år. Det er nemlig sådan, at de podede valnøddesorter er så "gamle" at de blomstre og sætter frugter allerede 3-4 år efter podningen. Da træet ofter er to år gammelt, når du køber det, så varer det ikke længe før du kan høste dine egne valnødder. Plant gerne her i efteråret - så er du allerede foran!

"Broadview"

En sort med mere kompakt vækst end den almindelige valnød, men bliver stadig et stort træ. Frugterne er større og udbyttet stabilt. Får frugter allerede efter 1-2 år.

"Buccaneer"

​Denne sort får meget store frugter. Får mange grene i kronen, der med årene bliver bred. Får frugter allerede efter 1-2 år.

Beskæring

Valnødder hører til gruppen af planter, der er "blødere". Det vil sige at de, ved beskæring, har svært ved at lukke deres sår. Tidspunktet for beskæring skal derfor være mens træet er i vækst og bedre kan kompensere for "blødningen".

FACEBOOK statements eller små hurtige beskeder

# I drivhuset skal døre og vinduer åbnes og lukkes hver dag. Nætterne er nu så kolde, at det hjælper modningen af de sidste tomater, hvis du holder varmen lidt længere. Klip også gerne toppen af planterne, så bruger de deres energi på modningen

# Chiliplanterne kan godt overvintres, så det er nu du skal sørge for at undgå gråskimmel på blade og frugter. Sørg for at de står luftigt så gråskimlen ikke får så gode muligheder for at trives

# Ukrudtet vokser helt vildt! Meget af det når også at danne blomst og frø som bidrager til dit fremtidige ukrudtstryk. Sørg for at få luget det bort nu.

# Køkkenhavens mange grøntsager står klar til høst, og har du ikke allerede spist dine kartofler så grav resten op og læg aviser eller andet lystæt materiale over dem, så de ikke bliver grønne

#Studs bøgehækkens sensommerskud, så hækken står flot hele vinteren

# Ryd op i gamle projekter - efteråret er et godt tidspunkt at få gjort alt det, som du sprang over, da vejret blev for varmt. Måske havde du planer om at få fjernet en gammel udtjen hæk, frugtbuskene blev aldrig beskåret eller spredningen af akelejer i staudebedet tog overhånd

# Snart kan du plante de barrodede planter. Allerede nu kan du bestille dine hækplanter i dit havecenter. Planterne findes i flere kvaliteter, så spørg endelig din gartner til råds, så du får plantet størrelsen, som du forventer

# Mangler du sentblomstrende stauder i dine bede? Lige nu blomster sølvlys, asters, høstanemoner, høstflost, pileurt, gul solhat, purpursolhat og storkenæb "Rozanne", og det vil de gøre længe endnu

# Tjek dine havemøbler. Trænger de til maling, så er september en god måned at gøre det i

# "Kålhydrater" er det nye "sorte" og har du også succes med kål i din have, så skal du huske at høste og spise de sunde grøntsager

✩ ✩ ✩ ✩ ✩

​Vurderet 4,8 / 5 stjerner på baggrund af 52 anmeldelser på ​Facebook

Åbningstider:

​Mandag: 08:00 - 17:30

Tirsdag: 08:00 - 17:30

Onsdag: 08:00 - 17:30

Torsdag: 08:00 - 17:30

fredag: 08:00 - 17:30


Lørdag: 08:00 - 16.00

søndag : 08.00 - 16.00​

Asmild Plantecenter

Randersvej 76
​Overlund
​​8800 Viborg


​​Telefon: 86 67 24 00

​E-mail: asmild_plantecenter@mail.dk

Mobilepay: 93541

​CVR: 14111441

Asmild Plantecenter
Randersvej 76, Overlund
​8800 Viborg

Telefon: 86 67 24 00
E-mail: asmild_plantecenter@mail.dk

CVR: 14111441